Gambar untuk inspirasi
Bahan - bahan
500gm krim keju
210gm gula kastor
125ml krim putar
60ml susu segar
30gm tepung kastard
5 biji telur - asingkan putih dan kuningnya
1 sudu teh esen vanilla
Bahan Dasar Kek
150 gm biskut digestive/oreo (biskut sahaja) - dihancurkan
90 gm mentega - dicairkan
100gm coklat masakan - cairkan
Cara membuat
Langkah 1 :
Dasar kek: Gaul biskut, mentega dan coklat masakan sehingga rata. Masukkan ke dalam loyang khas kek keju yang telah disapukan sedikit mentega. Tekan padat dan biarkan sebetar di dalam peti ais.
Langkah 2 :
Kek : Putar krim keju, 150gm gula dan susu sehingga gebu. Masukkan kuning telur satu persatu dan putar sehingga kembang.
Langkah 3 :
Masukkan tepung kastard dan esen vanila. Kacau lagi sehingga sebati.
Langkah 4 :
Di dalam bekas lain, Putar putih telur dan lebihan gula sehingga kental. Masukkan adunan putih telur kedalam adunan krim tadi. Gaul sebati perlahan - lahan menggunakan spatula atau senduk kayu.
Langkah 5 :
Tuang adunan ke dalam loyang berisi dasar kek tadi dan bakar selama 60 minit pada suhu 185 darjah celius.
Jom cube mesti anak anak gembira.... Homemade Cheese cake
No comments:
Post a Comment